Below you will find a short history of our house and its environment. In Dutch (sorry).
BEKNOPTE GESCHIEDENIS VAN SCHOONDERLOOSTRAAT 86 EN OMGEVING
- 1150 Het Ambacht Schoonderloo bestaat al als dorp aan de Maas, getuige aardewerk dat is opgegraven in de jaren twintig van de 20e eeuw. Het heeft een rivierhaven nog voordat de havens van Rotterdam en Schiedam bestaan.
- 1164 Het belangrijkste deel van Schoonderloo wordt verzwolgen door een overstromende Maas.
- 1274 Schoonderloo krijgt een eigen parochiekerk.
- 1389 De stad Delft krijgt van de Graaf van Holland toestemming om een eigen scheepvaartverbinding met de Maas te graven langs Overschie. Delft heeft hier behoefte aan omdat, met name door de hoge kwaliteit van zijn bier, zijn aanzien en welstand toeneemt. Eerst worden, op een plaats die dan deel uitmaakt van Schoonderloo, de havens de Kolk (nu Aelbrechtskolk) en de Oude Haven (nu Voorhaven) gegraven.
- 1451 De Nieuwe Haven (nu Achterhaven) wordt aangelegd.
- 1488 Delfshaven wordt tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten geplunderd door troepen van Jonker Frans van Brederode maar komt hier gelukkig weer bovenop en groeit verder.
- 1565 Op 2 januari schuift er een ijsberg op het Westerhoofd te Delfshaven "hoegh wesende 23 roe-voet ende langh 19 voeten".
- 1577 Piet Heyn wordt geboren in de Kerkstraat, tegenwoordig (hoe kan het anders) de Piet Heynstraat geheten.
- 1632 Schoonderloo telt 48 huizen en ca. 300 inwoners.
- 1638 De haringvangst neemt in betekenis toe en de Delfshavense vloot groeit sterk. Er is ook walvisvaart vanuit Delfshaven en daarom worden in Schoonderloo traankokerijen gevestigd. Ook wordt er een scheepstimmerwerf van de Verenigde Oostindische Compagnie gevestigd.
- 1759 De inwoners van Schoonderloo klagen over stank t.g.v. "het kooken van soodanige bedorven en verrotten specie van soogenaemde Prut ofte krengen".
- 1795 In navolging van de Franse revolutie verklaart Delfshaven zich zelfstandig. De stad Delft pikt dit echter niet en trekt die verklaring in 1803 weer in. In 1812 wordt Delfshaven opnieuw zelfstandig, nu verenigd met Schoonderloo. In 1825 krijgt het de status van stad.
- 1824 De firma Henkes vestigt zich in Delfshaven, naast de ca. 30 andere stokerijen die er al zijn.
- 1841 Het gaat Delfshaven economisch niet meer zo voor de wind en men vraagt daarom door Rotterdam te worden geannexeerd. Maar Rotterdam heeft geen behoefte aan nog meer problemen daar ze het zelf al moeilijk genoeg hebben.
- 1880 Omstreeks dit jaar wordt aan de oostzijde van Delfshaven de (lange) Nieuwstraat aangelegd.
- 1884 Op 10 december wordt door de Burgemeester en Wethouders van Delfshaven vergunning verleend aan A.P. Veenenbos, kantoorbediende, voor het bouwen van een herenhuis aan de Nieuwstraat:
"Burgemeester en Wethouders van Delfshaven:
Gelezen eene kennisgeving van A.P. Veenenbos, aldaar, van den 29n Nov. 1884, betrekkelijk het bouwen van een woonhuis op het perceel Sectie B, No. 4441, gelegen aan de lange Nieuwstraat, binnen deze Gemeente volgens overgelegde gewaarmerkte teekening.
Gehoord het rapport van bouwkundige inspecteurs en den Gemeente Architect.
Gelet op de bepalingen der verordeningen op 't bouwen, enz.
Berichten bij deze, dat er tegen den voorgenomen bouw geen bezwaren bestaan, mits de volgende voorschriften worden opgevolgd:
1.° Dat het werk wordt gemaakt onder toezicht van bouwkundige inspecteurs en den Gemeente Architect welke van den aanvang schriftelijk en vrachtvrij kennis moet gegeven worden.
2.° Dat er gebouwd wordt in de te geven rooilijn.
3.° Dat er geheid wordt met 16 meters-palen, zwaar een meter van de kop- 80 centimeters, en niet wijder uit elkander dan 1 meter hart op hart.
4.° Dat de bovenkant der houten fundeerplaat minstens 10 centimeters beneden zomerpeil wordt gebracht.
5.° Dat de vloerbalken minstens zwaar zijn 10 bij 23 centimeters en niet wijder uit elkander dan 80 centimeter hart op hart.
6.° Dat de beerput minstens 1 kubiek meter inhoud bevat, waterdicht wordt opgeleverd bij opname woning, terwijl die gedekt moet zijn met hardsteen.
Delfshaven, 10 Dec, 1884.
De Secretaris De Burgemeester,
(get.) P. van Staveren (get.) Jhr. F. van Citters" - 1886 Rotterdam annexeert Delfshaven uiteindelijk toch, puur uit eigenbelang. Men had behoefte aan extra grondgebied. Vanaf nu hoort Delfshaven, tezamen met Schoonderloo, Coolpolder en Bospolder bij Rotterdam. Aangezien er in Rotterdam al een Nieuwstraat bestaat, wordt deze omgedoopt tot Schoonderloostraat. Aan deze straat staan op dat moment nog maar acht gebouwen.
- 1889 Er is flink gebouwd aan de Schoonderloostraat: de meeste bouwplaatsen zijn nu wel bebouwd.
- 1895 Schoonderloostraat 86 wordt vanaf dit jaar bewoond door C.R.J. Bentfort, rijksontvanger.
- 1899 Brice S. Whyte, kuiper, gaat Schoonderloostraat 86 bewonen.
- 1900 Weer een nieuwe bewoonster aan Schoonderloostraat 86: weduwe A.J. van Marle, particuliere.
- 1904 Weduwe van Marle wordt afgelost door C. Kam, particulier.
- 1913 De eerste predikant gaat Schoonderloostraat 86 bewonen: Ds. J. Schoonhoven betrekt het pand. Hij zal er echter niet lang van genieten; datzelfde jaar overlijdt hij. Zijn weduwe blijft er nog twee jaar wonen.
- 1916 De volgende bewoner is A.M.Th. Schlemm, procuratiehouder.
- 1922 Tijd weer voor een verhuizing. Dhr. Schlemm wordt vervangen door P. Sprank, direkteur van een machinefabriek.
- 1925 Ds. N. Blijdemast wordt de volgende bewoner, en daarmee de tweede predikant in Schoonderloostraat 86. Zijn Chr. Gereformeerde Kerk bevindt zich schuin tegenover zijn woning, aan de Schoonderloostraat. Het betreft een tijdelijk gebouw.
- 1931 De volgende predikant die Schoonderloostraat 86 bewoont is Ds. K. Groen.
- 1934 De Christelijk gereformeerde kerk aan de Coloniastraat wordt in gebruik genomen.
- 1939 J. van Kleeff en A.M. Uittenboogaard bewonen nu Schoonderloostraat 86. Andere bewoners sinds die tijd zijn tante Maartje, ome Leen, fam. v.d. Velde, van Delft en Komsteeg.
- 1940 Gelukkig blijft Schoonderloostraat 86 gespaard tijdens de bombardementen.
- 1956 Laatste vier cijfers van het nieuwe telefoonnummer van Schoonderloostraat 86.
- 1960 In Rosmalen wordt op 13 december Jan van Santvoort geboren.
- 1962 In Helvoirt wordt op 18 februari Elly van Haaren geboren.
- 1968 De familie Kok betrekt de Schoonderloostraat 86, aanvankelijk alleen de bovenste twee etages, later het gehele pand.
- 1988 Op enkele kilometers afstand van Delfshaven wordt in de Witte de Withstraat een appartement betrokken door Elly van Haaren en Jan van Santvoort.
- 1994 In september wordt het in 1884 gebouwde huis bezichtigd door Jan van Santvoort en Elly van Haaren. Eén week later besluiten zij het pand te kopen.
- 1995 Op 31 januari wordt het pand Schoonderloostraat 86, 3024 TX te Rotterdam, telefoon 010-4761956, kadastraal bekend onder gemeente Delfshaven, sektie F, nummer 1987, betrokken door Elly van Haaren en Jan van Santvoort.
- 1999 Begin dit jaar zijn de verbouwingen gereed en kan er echt gewoond gaan worden...